Thursday, October 3, 2013

Roakutan (Roaccutane) - moja priča (dan 1 i 2)


Zdravo svima!

Posle više od godinu dana od mog prvog posta ovde, odlučila sam se da počem opet da pišem. Do sad nisam imala mnogo vremena da se posvetim svom blogu, ali nekako mi sada prija da pišem i dokumentujem svoje iskustvo tokom terapije roakutanom. 

Već par dana unazad pretražujem internet i čitam sve što mogu da nađem, a da je vezano za roakutan, njegove sporedne efekte ili iskustva drugih koji su bili na njemu. Naišla sam na podosta stranih blogova na kojima se mogu pročitati razne priče onih koji su bili na ovoj terapiji, ali nisam naišla ni na jedan domaći u kome se detaljno, po danima i sedmicama prikazuju i prepričavaju iskustva vezana za terapiju akni roakutanom. Primetila sam da postoje na raznim forumima teme na kojima se javljaju ljudi koji ga koriste i otvoreno dele svoja iskustva. Pročitala sam dosta korisnih stvari, ali nekako mi se činilo da nije baš pregledno za čitanje i praćenje nekog slučaja koji možda liči na vaš. Mislim, sasvim je logično da je svačije iskustvo drugačije i da je korisno pročitati sve što se može naći na temu roakutana kada se upustite u bitku sa aknama. Ali eto, odlučila sam se da podelim svoju priču, prvo zato što će meni biti lakše da pratim promene i dešavanja na svojoj koži, a dodatni plus je ako nekome zapravo moja priča i iskustva pomognu. 

E pa ovako – nekako mi je najlogičnije da počnem od perioda kada su mi se prvi put javile bubuljice. To je bilo tokom srednje škole, u mojoj trećoj godini. Bile su to one klasične tinejdžerske bubuljice, koje su se pretežno javljale na obrazima i ponekad na T zoni. Koža mi je bila oduvek kombinovana, znači sa masnijom T zonom i normalnom do suvom kožom na ostalim delovima lica. Kada su bubuljice javile prvi put, bio je to veliki udarac za mene i moje samopouzdanje. Stvarno mi je bilo teško da se borim sa tim napastima. Pomisao na odlazak u školu i uopšte napolje bio je mučan za mene. Sebi sam izgledala grozno, iako uopšte nije bilo tako strašno sa sadašnje tačke gledišta. Najveći problem mi je bio što mi je tadašnji dermatolog zabranio šminkanje, pa sam morala u školu da idem bez trunke pudera i korektora. Svako ko je imao bubuljice u tinejdžerskom periodu verovatno i sam zna kako je teško izaći pred ljude bez šminke. Tada mi se činilo da bi mi lakše bilo da hodam bez odeće po ulici, nego bez pudera. Išla sam na par tretmana kod dermatologa, počela sa korišćenjem različite medicinske kozmetike. Najviše su mi pomogli Dr. Wolff proizvodi. Bubuljice su se do početka drugog polugodišta četvrte godine skroz povukle. Ostalo je par hiperpigmentacija i njih sam tretirala Dr. Wolff Fruchtsaure kremom za lice. Samopouzdanje mi se polako vraćalo, nisam više morala da imam tonu šminke kako bi se lagodno osećala u svojoj koži. Kraj srednje škole je bio sve bliži, kao i matura. Sve je bilo u najboljem redu, upisala sam fakultet koji sam želela, rezervisala karte za letovanje kome sam se posle spremanja prijemnog ispita dugo nadala i iščekivala ga nedeljama. I onda se desilo nešto što nikada neću zaboraviti. Otišla sam kod jedne kozmetičarke, da mi očisti par mitesera koje sam imala. Malo je reći da me je ona upropastila za tih sat i po što sam bila kod nje... Jednostavno, ne mogu ni da pišem celu priču kako je tretman protekao i kako sam se tokom njega ja osećala. Plače mi se samo kad pomislim na to. Poenta je da je od tada moje lice sve gore i gore. Ta prokleta žena mi je napravila takav haos na licu, da se i dan danas, posle više od tri godine vide posledice ovog nestručnog tretmana. Tada su mi se prvi put javile akne (dijagnoza mi je acne vulgaris od tada). U protekle tri godine imala sam boljih i lošijih perioda. Nekada bi se akne povukle, pa sam imala poneku na licu, a nekada bi bilo tako loše i bolno da recimo nisam mogla da spavam na starni na kojoj bi se javile. Probala sam niz proizvoda i onih skupih i onih jefitnijih, i svaki put kada sam mislila da sam napokon završila svoj rat sa aknama, opet bi se vratile i svaki put „jače“ nego pre. U periodu kada ih nisam imala, ostajale su hiperpigmentacije sa kojima sam se lako borila, s obzirom da mi se koža brzo regeneriše (bar se meni čini tako). 

Jedan od korisnih preparata koji mi je dosta pomogao bio je i Avonov Clearskin Professional Acne Mark tretman o kome sa pisala ovde.


Celog leta ove godine sve je bilo uredu, nije bilo velikih upala i akni, samo poneka bubuljica u „onim“ danima. Opet sam se opustila i mislila da je svemu kraj. Međutim, krajem avgusta akne su se proširile toliko da su se javile i na vratu i na vilici gde ih pre nikada nisam imala. Promenila sam dermatologa opet. Rečeno mi je da imam jaku infekciju i prepisan mi je sinacilin, najveća moguća doza. Kako mi on nije pomogao, posle dve nedelje od prestanka uzimanja ovog leka, dobila sam uput za laboratoriju i kompletnu analizu krvi. Na tom polju nisam imala nikakvih problema. Sve je bilo u najboljem redu. Dobila sam još jednu turu antibiotika i to vibramicina, koji se često koristi u terapiji akni. Ni on mi nije pomogao. Pre dve nedelje dobila sam uput za analizu krvi i hormona. Analiza hormona je pokazala da je sve uredu, kao i analiza krvi. Akne su i dalje bile tu, bolne, jako crvene, upaljene, a svrab je bio neizdrživ. Doktorka je rekla da mi ne ostaje ništa drugo, nego da probam sa roakutanom. I eto me ovde... 

Roakutan se kao lek prepisuje kod težih formi akni, koje nisu mogle da se izleče primenom drugih terpijskih postupaka (tretmana, medicinskih preparata i oralnih antibiotika). Na internetu sam našla da je aktivni sastojak ovog leka izotretinoin i da on deluje na smanjenje produkcije sebuma čime smanjuje upalu kože. Svugde se navodi da roakutan ima i dosta neželjenih dejstava, što tokom same terapije, što po završetku iste. Zato je bitno da se ovaj lek ne uzima na svoju ruku, već pod strogom kontrolom lekara i bitno je znati kako se on ispravno koristi i šta su sve moguće posledice uzimanja ovog leka. Ako nekoga interesuje malo više o roakutanu i njegovom dejstvu, ja sam dosta korisnih informacija našla u sledećoj brošuri za pacijente:

Meni je prepisana dnevna doza od 40 mg na dan (uzimam lek svako veče). Za negu lica koristim bebi sapun (Merima) i Bioderminu micelarnu vodu za osetljivu kožu. Nakon par dana od početka uzimanja leka treba u svoj dnevni režim da uključim Effaclar H kremu (La Roche-Posay) koja je namenjena nezi i obnovi kože koja je masna i problematična, a koja je usled agresivnih preparata i tretmana isušena i dehidrirana. Kad izlazim u toku dana napolje, koristim i Biderminu kremu sa SPF 50 - Photoderm SPOT SPF 50+/UVA 35. 

Dozvoljeno mi je da se šminkam, što smatram da je sasvim ok, s obzirom da puder koji sam do sada koristila ne utiče loše na moju kožu i odgovara mi savršeno. Koristim Healthy Mix u nijansi 52 (Bourjois) i Dermablend korektivni tečni puder u nijansi 15 (Vichy). Dermablend puder koristim pre kao korektor, ciljano ga nanosim na akne preko Healthy Mix pudera, koji nanosim u tankom sloju na celo lice. 

Doktorka me je upozorila da će pre pobiljšanja stanja moje kože doći do pogoršanja. Ne radujem se tome, ali sam se pomirila sa tim. Najbitnije mi je da se ova muka već jednom završi. Da bih bila sigurna da ničim drugim ne dovodim do pogoršanja svog problema, izbacila sam iz ishrane sve mlečne proizvode i proizvode sa puno jodirane soli – za koje sam dosta puta pročitala da mogu biti povezani sa pojavom akni. Meso i masnoću koju sam unosila u organizam sam svela na minimum, kako bi pratila svoj holesterol (koji je ok, 3.90) i držala ga u granicama normale. Znam da je moguće i vrlo verovatno da će se holesterol povećati pod utiacjem roakutana, ali neću da uzimam bilo šta drugo što može da utiče takođe na njegovo povišenje. Izbegavam i gazirane sokove i alkohol već neko vreme. U svoju ishranu sam uvela mnogo više povrća (posebno zeleniša) i voća. Kao i velike količine vode.

Nema mnogo promena trenutno, s obzirom da sam tek dve preporučene doze popila. Očekujem da će se prvo javiti suvoća usana, tako da sam se već pripremila za taj mogući sporedni efekta. Iskopala sam neki stari labelo i kutiju vazelina. Za početak će biti dovoljno. Nameravam da uzmem neki labelo od Eucerina, pošto sam čula da imaju jako dobre regenerativne grožđane masti i labela.

Pokušaću da pišem svaki dan kako se osećam, šta osećam i kakve promene mi se dešavaju na koži i telu uopšte. Nadam se da ovo pisanje neće biti uzalud, da ću možda nekome i pomoći, dati korisne informacije i možda na taj način pružiti podršku svima onima koji imaju sličan problem kao ja, koji razmišljaju da počnu sa roakutanom ili su već počeli...  

Ako budem imala hrabrosti, okačiću neke slike – kao pre i posle, pošto se već slikam svaki dan. Trenutno samo zbog sebe, kako bih videla i pratila promene. Kontrola mi je zakazana za 30 dana od početka terapije, tada ču videti šta će biti dalje. Pokušaću, ako ne svaki dan, da pišem da nedeljnom nivou moje utiske i zapažanja o terpiji.

Uf, baš sam se raspisala. Ne zamerite, lakše mi je da izbacim sve iz sebe. Pozivam sve koji su na roakutanu ili su bili na roakutanu da podele sa mnom i sa ostalima u komentarima neka svoja iskustva, brige, rezultate ili bilo šta što im je na duši. Možda i to pomogne onima koji kao i ja pretražuju ovu temu po internetu. Sigurna sam de će meni pomoći!

Do sledećeg posta - Veliki pozdrav svima!

30 comments:

  1. Anja, proveri i jajnike kod ginekologa na ultrazvuku. Obicno bubuljice na bradi/vilici buknu kada su u pitanju jajnici. Svako dobro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na savetu!

      Zakazala sam pregled kod ginekologa već, idem za koji dan. :)

      Delete
    2. Istina ja sam bila kod ginekologa koji mi je prepisao YAZ konztracepciske pilule zbog policisticnih jajnika li su mi isto tako pomogle u cistenju lica, medjutim kada sam posla kod Karadaglica svejedno mi je prepisao Roakutan 20mg ujutru i 10mg uvece.. Prije 2-3 dana sam trazila po internetu i procitala da te dvije vrste tableta nikako ne smiju da se koriste zajedno a opet ni jedna terapija se ne smije odjednom prekinuti.. Pilupe pijem vec pjesec ipo a Roakutan oko 20 dana,i ne znam da li mi je bolje ili gore.. Usne mi stalno pucaju nenormalno se suse i ako ih mazem svaki cas isto i sa kozom na sakama,a pojavile su mi se rane i u nosu.. eto ako neko ima neki savjet kako da zalijecim usne i kozu uopste bila bih mu vreoma zahvalna.

      Delete
  2. Iskreno, sada sam tek otkrila tvoj blog, preko stranice Serbian Beauty... Zao mi je sto ga ranije nisam otkrila, jer imamo slicnu pricu. Doduse nemam toliko izrazene bubuljice niti akne, vec su to obicno one bele, koje u dodiru sa mehanickim otklanjanjem mogu da naprave nenormalne ciste. I na kraju na tom mestu, naprave fleku, koja da bi se uklonila, treba joj par nedelja. Ono sto trenutno za sada mogu da kazem iz svog iskustva, da ljudi, narocito mladi, ne znaju kome da se obrate za svoj problem u vezi pubertetske koze i kako da je neguju. Toliko dermatologa i proizvoda, a u sustini pojma nemas ni gde da ides ni sta da koristis. Bar je u mom slucaju tako. Isla sam na VMA, i u Dzordza Vasingtona i uvek isti odgovor, kupi ovu i ovu kremu, i posle nekog vremena videcemo kako ce stanje biti. U sustini, to su bile kozmeticke kuce sa kojima oni imaju potpisane ugovore i od kojih dobijaju procenat. Ne kazem, da bi mi mozda neki od tiih preparata prijao, ali prosto da bi se neki dubinski mitiser resio, mora da se ukloni mehanicki. A, niko od njih mi to nije rekao i ako imaju tu svoje kozmeticare ili sta vec. Nema te kreme koja moze da izbrise dubinske mitisere, jer da ima, kozmeticari vise ne bi postojali. Sto se njih tice, nemam negativno iskustvo. Gledala sam da idem kod proverenih, iako sam ja mozda zelela da mi se uklone odjednom sve, u sustini sam bila zadovoljna, nisam imala nikakve extremne upale. Sto se tice holesterola, oborices da tako sto ces pred jelo popiti casu jabukovog sirceta i vode. To kazem, ako se vec plasis da se nesto nece desiti "po zli". To provereno obara, i sama sam od onih koja voli prirodnim putem da nesto resi. Trenutno imam bele bubuljice po celu, koje su mi najverovatnije nastale od mleka, jer ga u poslednje vreme cesto pijem, a do sada taj problem nisam imala. Odavno imam problem sa belim mitiserima na bradi, koji se tesko uklanjaju, tako da sam odlucila da odem i proverim hormone. Koza na licu je pravi prikaz naseg stanja u organizmu, tako da po svemu sudeci imam problema sa bubrezima sto se manifestuje na celu jer ne pijem dosta tecnosti, a najvise vode. A sto se tice brade, u predelu vrata i oko usiju, obicno je to stanje hormona i jajnika. Pa, videcemo. Dobila sam jako dobru preporuku od vise ljudi za jednog dermatologa koji radi u drzavnoj ustanovi, uskoro cu otici kod njega i videcu sta ce on da mi kaze, pa ako bude sve ok pisacu na blogu i u suprotnom.
    Ja se posteno ispisa. :) Sta cu kad me tema pogodila. Drago mi je da sam pronasla super blog, sa dobrim tekstom i slikama i vrlo rado cu te dalje pratiti. Veliki pozdrav i nadam se da ce stanje biti svake nedelje sve bolje i bolje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvo da se zahvalim na komplimentima za blog, na pozdravima i na lepim željama!
      Nije mi smetalo što si se "raspisala", naprotiv prijalo mi je da pročitam još nečije iskustvo. I sama sam takva da sam velika pričalica i volim dosta da pišem, stalno zazirući od toga da nešto ostane nedorečeno. Saosećam se sa tvojom pričom, samo mi (ljudi sa problematičnom kožom) znamo kako je borba sa time teška i naporna. Da ne pričam o tome da postoji problem nalaženja odgovarajućeg dermatologa i kozmetičara. Većina kozmetičara kod nas je priučena, pa njih u širokom luku zaobilazim. Naravno, samo što se tiče tretmana lica. Nemam problem sa ostalim tretmanima koje kozmetičari rade - depilacije, čupanje obrva itd. Što se dermatologa tiče, imala sam iskustva samo sa onima iz Avalske. To je period koji bih volela da zaboravim, nikako mi nisu odgovarali. Posle toga sam privatno išla kod jedne doktorke, koja mi je mnogo draga. Moglo bi se reći da je porodični prijatelj, ali nisam nastavila kod nje da idem iz razloga što nekad nije htela da naplati i davala mi je baš dosta uzoraka stalno i smanjivala cene. Koliko god to glupo zvučalo, meni je bilo neprijatno zbog toga. Bila mi je previše draga i dorba doktorka da joj ne plaćam korektno za usluge. Sada sam prešla kod druge doktorke, za koju sam čula sve najbolje. Stručna je, školovana i jednom mom poznaniku je rešila sličan problem. I eto, raspisala sam se i ja, izgubila poentu.... Htela sam još nešto da kažem, ali zaboravih. U svakom slučaju, šaljem ti reči podrške i pozitivne misli! Da se rešiš tih napasti, nađeš odličnog dermatologa i budeš najlepša od sve dece, kako se to kaže već! :)
      Veliki pozdrav za tebe!

      Delete
  3. Draga Anja, pozdravljam tvoju ideju i trud da zapocnes ovaj dnevnik-blog i sigurna sam da ce pomoci onima sa slicnim problemima a verovatno ces i ti saznati nasto novo :)

    Ja sam kao tinejdzer imala manjih problema sa bubuljicama pretezno u gornjem delu lica. Negde oko mature sam mislila da me ke taj problem zauvek napustio, ali bilo je potpuno suprotno! Od 20te godine su mi se pojavile akne na donjem delu lica: oko ista, na bradi i ka vratu koje su bile gore nego sto su tinejdzerske bubuljice ikada bile. To ima svojih uspona i padova i svaki put pomislim valjda sam ih sada prerasla, ali se one ponovo vrate. Tek ove godine (u 25oj) sam saznala na internetu da su akne U stvari mnogo ozbiljnija i cesca pojava u 20im a ne u pubertetu. (moram jos naglasiti da moj problem nije ni blizu tvom)
    Vise puta sam htela da odem kod kozmeticara na tretman ali sam uvek bila pokolebana losim iskustvima prijatelja, poznanika i ljudi sa interneta. Upravo zato ti i pisem. Mislim da takve ljude kao sto je ta kozmeticarka treba javno isprozivati i reci ko je i gde radi. A to vazi i za sve dermatologe. A ako ke neko dobar i pomaze i njihova imena treba javno reci. Pa mozda pomognes nekom i spasis ga :)
    Moram priznati da si mene podstakla da proverim hormone pa sam htela i da te pitam kod kog doktora se to radi: dermatologa, endokrinologa, ginekologa...?
    Zelim ti svu srecu sa zapocetom terapijom i iscekujem dalje rezultate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je uput dao dermatolog, a radila sam u privatnoj laboratorji analize. Posle toga sam sa rezultatima otišla i kod dermatologa i danas kod ginekologa. Isto sve privatno - nemam živaca za petljanje sa zakazivanjem kod državnih lekara. A ni baš najlepše iskustvo sa istima... Bila sam u Euromedic-u na ginekoloskom pregledu. Do kraja ovog meseca imaju popust - 3500 dinara za kompletan ginekološki pregled (VS, papa, UZ, kolposkopija). Sve preporuke za njih! Vidi možda kod doktora opšte prakse ili kod svog dermatologa da ti kaže koje analize da radiš - meni su dali da radim FSH, LH, prolaktin, estradiol, progesteron, testosteron i DHEA-so4 drugog dana cilusa. Napominjem, ovo je meni doktorka rekla da radim...

      Delete
    2. Hvala puno :) i ja bih takodje isla kod privatnog, ne mogu da se maltretiram sa onima da cekam po mesec dana i na kraju da mi nista ne kazu..
      pozdrav

      Delete
  4. imam problem sa jako masnom kozom lica,i svasta sam probala, preporucujem da probas Mananna sapun za problematicnu kozu,od Ebanovine,mene je to spasilo.on je oko 600 dinara.mislim da je deciji sapun prejak za tvoju kozu.na njihovom sajtu imas sve lepo objasnjeno,meni je bas pomogao. imam blazi oblik akni nego tvoj,pa sam od prosle godine pocela sama da radim tretmane sa vocnim kiselinama.i one su mi jaaaako pomogle.ne verujem ni u kakve dermatologe,i njihove preporuke za mazalice,i ostalo,jer sam hiljade evra bacila na njihove,probaj ovo probaj ono... :) Zelim da ih se brzzoooooo otarasih! UZ TEBE SAM!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! :)
      Čula sam za te sapune, videću možda u nekom narednom periodu da ih uzemem. Meni je problem što se tretmani voćnim kiselinama, koliko ja znam, ne smeju raditi kad imaš otvorene ranice i baš upaljenu kožu. Mislim da bi bili previše agresivni sada... Što se dermatologa tiče, prešla sam preko par državnih koje ne bih ni pominjala i kojima ne bih verovala ništa što mi kažu. Što se tiče privatnih dermatologa, išla sam za sada kod dve divne žene, vrsnih stručnjaka u svojoj oblasti i stvarno imam najlepše iskustvo sa njima. Pre svega njih dve su ljudi i prilaze svakom problemu na odgovarajući način, ne gledaju samo laboratorisjke testove i papire ispred njih, već te gledaju kao osobu, vrednu pažnje i vremena. Tako da njima verujem bezuslovno...
      Nadam se da se tebi problemi sa licem neće vraćati!
      Veliki pozdrav! :)

      Delete
    2. pa relativno mi se sredilo,ali ih uvek imam :D ,tako da sam pocela psihicki drugacije da se osecam,i sredjujem,pa manje i mislim o njima!! :) Mixa plava kremica je bas namenjena za masnu kozu lica,posebno za onaj zategnuti osecaj,posle ciscenja. probaj nju,jer meni pantenol nije odgovarao i od njega mi je lice otislo u AUT. puno mi je pomogla i Cinkova mast(pasta) ona brzo isusuje,i ja je bas dugoooo koristim,i ima efekta... samo polako i samo NAPRED!! :)

      Delete
    3. E to ti je pametno! I ja pokušavam manje da mislim o celom problemu! Ali mi ne ide baš najbolje... Imam mali milion ogledala u kući. Čak sam se pre neki dan zezala da ću da ih sve prekrijem, da ne bih non stop bacala pogled na lice. Trenutno baš bežim od toga što mi daje osećaj zategnutog lica, jer je počelo da bude malo suvlje, pa mi to ne prija.
      Hvala na podršci! Nadam se i da će tebi biti bolje uskoro!

      Delete
  5. Identičan slučaj kod mene, u srednjoj sam imala prištiće i mislila sam da mi je lice grozno, a onda sam otišla na čišćenje takvoj glupači nestručnoj od kozmetičarke da sam dan-danas ljuta!! Tiskala mi je sitne prištiće na području čeljusti koji se moraju prvo probušiti iglom, i samo mi ih je još više utisnula u kožu da se sve upalilo. Nastali su gnojni koje sam ja naravno tiskala, da bi se na kraju to pretvorilo u akne koje su postale lezije, jednostavno su se spojile, grozno je bilo! Išla sam stručnom doktoru na čišćenje i nisam bila na bolnijim postupcima čićenja. Dan danas imam ožiljke koji nikad neće nestati. To je doduše bilo prije 5 godina, i tek sad mi lice liči na nešto. Inače koristim zadnja 2 tjedna Vichyjevu liniju Normaderm i jako mi odgovara, lice mi je sve ljepše i ljepše. Želim ti puno sreće!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se plače kad čujem za takve ljude nestručne, koji samo za sat - dva mogu da ti upropaste kožu. Sad, malo zbog ljutnje što im niko ne oduzima dozvolu za rad, a više od tuge i toga što se saosećam sa ljudima koji su prošli kroz ruke tih "vrsnih stručnjaka" i osećaju posledice i posle par godina. Posledice koje u nekim situacijama oostaju za ceo život! Liniju Normaderm nisam koristila još.
      Kod mene je sličan slučaj sa neprofesionalcem, boli i dalje kad se setim kako sam posle tog famoznog tretmana igledala. Sa podlivima, modra, otvorene rane... Haos, haos! A došla sam sa praktično čistim licem, sa možda dve manje bubuljice i par mitisera. Čoveče koji je to bio šok za mene! Inače, znala je da je pogrešila jer me je na mobilni zvala par puta posle toga, da kao vidi kako sam. Na kraju sam samo prestala da se javljam na mobilni, pošto sam bila jako ljuta. Saosećam se sa tobom i nadam se da ćeš se izboriti sa ožiljcima!
      Veliki pozdrav! :)

      Delete
  6. CItam te Anjice! Drzim fige da se resi sve. Nemam ovakvih problema, ali sam tu, eto... znam da ti uvek dobro dodje podrska :)
    TamaraF

    ReplyDelete
  7. Ja sam danas počela da pijem roakutan, pa sam čačkala po netu o njemu - tako sam i došla do tvoje priče! :) Slična priča je i kod mene... Nastavi da pišeš, a ja kad budem imala nekih promena javiću se. Čitamo se! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliki pozdrav za tebe! Šaljem podršku! Uspeće obema terapija - sigurna sam u to! :)

      Delete
    2. Ja sutra počinjem! Držite fige i meni! Meni je dermatolog prepisala tri tablete dnevno, tj. po jednu ujutru, popodne i uvece! Čitamo se! ;))

      (Anđelka)

      Delete
    3. Evo da se javim i ja,roakutan sam pocela da pijem pre 5 dana i u potrazi za iskustvima naletala sam na tvoj blog..Moj problem nije samo sa licem,vec i sa ledjima i nadlakticama,medjutim kod mene problem sa aknama nije u toj meri izrazen.. Posle 5 dana vidi se mala promena,lice je takodje kao i ostali delovi tela postalo suvlje nego inace,nos je poceo da mi se peruta i pojavila mi se perut.. eto to su moja iskustva,takodje se nadam da se ni meni kao ni tebi nece javiti to pogorsanje.. Nastavljam da te pratim.. pozz :* :) Srecno!

      Delete
    4. E ovako imam 17god roakutan sam poceo da pijem roakutan od svoje 15god imao sam one klasicne tinejdzerske bubuljice redovno sam isao kod kozmeticara na cedjenje mitisera iali nije mi pomoglo.Lice mi se pogorsavalo i resio sam da odem na VMA u Beograd kod profesora Zecevica,on mi je odmah dao roakutan i to najblazu dozu da bi mi se organizam privikao na lek.Poceo sam da pijem u januaru a najgori period bio je u februaru kada sam totalno buknuo ledja lice i vrat.To je bilo strasno u skoli kad su me videli svi su se zgrozili pao sam u depresiju osecao sam se manje vrednim nisam mogao normalno da funkcijonisem imao sam neverovatne bolove nocu nisam mogao da spavam posteljna posle svake noci bila je sva od krvi i gnoja ili ne znam cega vec bilo je jako strasno,najgore mi je palo to sto sam se aktivno bavio vaterpolom 10god i moram sam da prestanem da se bavim.Pomirio sam se tim i nastavio dalje rokutan sam pio ali nije uspeo da me izleci ubacio mi je i tablete za hormone nyriphan i pio sam 8tableta rokutana dnevno plus nyriphan strasno! to sam pio sve do avgusta meseca kada sam morao da presttanem da pijem jer roakutan sme da se pije samo odredjena doza PS ne znam da li je neko od vas pijo nyriphan nadam se da nije posto se prosto naduvate od njega kao da ste se ugojli ali to je takvo dejstvo.No posto sam prestao da pije rokutan meseci su prolazili oziljci su ostali na licu atroficni oziljci na ledjima i na vratu gde god sam se pojavljivao u izlasku i na picu sa drustvom posle skole svi su me gledali ma da vam ne pricam za mene pravi kosmar ali sam se bar gledao da su prestale da izlaze akne. Sve je bilo u redu do jula ove god kada su se akne vratile i doktor mi je rekao da roakutan nije sve ocistio i da moram ponovo da pijem nisam mogao da verujem sta mi se desava i pitao sam se cime sam ovo zasluzio i zasto bas ja verovatno se svi vi to pitate.I evo decembar mesece ja i dalje pije roakutan 7tableta dnevno sve je kao pre suve usne ruke akne izbijaju imam kontrolu za dve nedelje i ne znam sta ce mi doktor reci.Ovo je prvi put da pisem na nekm forumu jako mi je tesko sto opet sve prolazim vec dve god se borim sa aknama i nadam se da ce sto pre prestati ova nocna mora.Pozdrav svima i zelim vam svu srecu.https://www.facebook.com/radovan.tuvedzic.9 ovo je moj fb prof slobodno me dodaj te da razmenimo iskustva poz jos jednom i nadam se da cemo se svi resiti ovog cuda!

      Delete
  8. Pijem roakutan 5dana i lice mi je mnogo gore nego ranije, imam akne i na drugom obrazu gde nisam imala. Bas se grozno osecam. Inace mi se peruta nos ali to me ne zabrinjava. Je l' moze neko da mi kaze kad ce mi biti bolje, inace pijem 2xpo 20mg? Pozdrav

    ReplyDelete
  9. Počela sam da pijem Roakutan pre 15 dana...lice mi se pogoršalo...pošto vidim da ste ovde započeli priču molim vas recite mi kako je prošla terapija...da li ste zadovoljni...koliko traje pogoršanje...kada se očekuje poboljšanje, posle koliko vremena...hvala unapred na odgovoru

    ReplyDelete
  10. Pozdrav svima vama, moj sin je pio roakutan 4 mjeseca , tada je imao 17 godina. u pocetku terapije je normalno da se stanje pogorsa...medjutim vremenom lice se iscistilo , a do samog kraja akne su potpuno nestale, inace imao je najtezi oblik akni, pratio ga je dr. Karadaglic, uz sve kontrolu masnoce i krvne slike.Za ispucale usne je koristio iskljucivo pantenol mast koja je najefikasnija.Lice je prao i jos uvijek pere sumpornim sapunom. Proslo je 2 godine od kada je prestao sa terapijom a akne se vise nikad nisu pojavile.Samo morate saradjivati sa svojim ljekarom i pratiti strogo njegove instrukcije!Pozdrav i puno srece!

    ReplyDelete
  11. Ćao Anja, pozdrav svima...Vidim da nas ima mnogo kojima je prepisan roaccutan kao poslednja neizbježna opcija pa eto da i ja podijelim svoju priču mozda neko ima slično iskustvo...Ja imam 27 godina i borbu sa aknama vodim već 4 godine. U pubertetu nisam imala problema sa kožom,naprotiv imala sam mnogo lijepu i čistu kožu do prije 4 godine kada su počele da izlaze akne na licu i ledjima i koža mi je postala masna...stanje u početku nije bilo toliko loše pa sam problem pokušala da riješim kremicama, losionima za problematičnu kožu ali naravno bezuspješno...kada su počele da mi se pojavljuju podkožne bolne akne potrazila sam pomoć dermatologa...naravno bačene pare na raznorazne kreme i sapune, nakon toga uslijedili su antibiotici (Dovicin) 2 mjeseca i ništa...odustala sam od dermatologa... Zatim sam pila kontraceptivne pilule uz konsultaciju ginekologa (Yasmin- bayer) 3 mjeseca i opet bez uspjeha...provjerila sam polne hormone i sve ok...nisam znala više šta da radim pa sam opet zakazala pregled i ispričala dermatalogu šta sam sve pokušala i ona mi je prepisala roaccutan 30 mg dnevno. Nisam dobila nikakve prateće antibiotike ili neke druge ljekove samo mi je dala par savjeta : da koristim hidrantnu kremu za problematičnu kožu kao i hidrantno mlijeko za tijelo (p.s. savjeti su dobrodošli jer još nisam našla kremu koja mi baš odgovara) labelo zbog roaccutanovom efekta isušivanja kože, dijeta bez mlijeka i mlječnih proizvoda i što dalje ruke od lica i leđa...ja svoje stanje kože pogoršala cijedjenjem akni i svima koji imaju ovaj problem savjetujem da to ne rade, koliko god one odvratne i velike bile...ja se jedva obuzdavam iskreno ali moram...Juče sam počela sa terapijom, sad se nadam da mi faza pogoršanja u početku terapije neće biti strašna, ali sve će se izdržat samo da se više riješim akni. Za 15 dana mi je zakazana kontrola...držite mi palčeve ljudi! I srećno svima u borbi protiv ove muke, da je se riješimo konačno...:)

    ReplyDelete
  12. Pozdrav svima, takođe želim da se uključim u razgovor sa vama i da iznesem svoje utiske. Imam 17. godina, na Roacutanu sam skoro 3 mjeseca, pijem 50 mg na dan , 30 mg ujutru 20 mg naveče.
    Kao sto svi znate ova terapija je bas teška i ima 10000 nus pojava , razmisljao sma dosta da li bih poceo ili ne , i ipak je prevagnulo DA.
    Inace sam iz BIH , i kod doktora sam koji dolazi iz BG dr Veselinović.
    Odrekao sam se svega alkohola , slatko pojedem veoma rijetko i to mzd 1 kockicu cokolade ( iskreno ovo mi je najteze palo , al' zbog zdravlja sve smo spremni uraditi)
    cigare sam izbacio , jer sam procitao jednu zastrašujucu vijest , da konzumiranje cigareta sa ovim tabletama može dovesti i do 40 % karcinoma , tako da svima bih preporucio da ostavi te.
    Iskreno prvih 20 dana lice mi se ocistilo imao sma par cibica , ali nakon 15 dana nastala je tragedija , izbile su sve KATASTROFA ! Kao sto sam gore procitao to je strasno iz kuce sam izlazio rijetko , u skoli su se svi srpdali sa mnom.... Sad kao sto sam rekao jos malo ce biti 3 mjeseca kako pijem jos uvijek imam cibi po licu, mada sam primjetio da se polako pocinju smirivati. Da takodje da ne zaboravim , doktor mi je od 1 do 2 mjeseca prepisao Amoksicilin koji meni nista nije upblazio stanje tj. pio sam zajedno sa Roacc. nije bio zadovoljan pa mi je dao injekciju Diprophos tj. kortikosteroid koji ublazava stanje.
    Znam dosta prijatelja koji su bili na roacc. i svarno ne mogu vam opisati razliku i koliko su oni zadovoljni , a se samim tim nadam da ce tako i biti sa mnom a takodje i sa vama , jer znam da nema nista gore od čibi. ( Čiburina :/ , ako mogu tako reci )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesi li iz Banja Luke daj mi db profil ako imas?

      Delete
  13. Pijem 6 meseci lek .koza mi je uzasno masna bila kosa isto haos.od februara pijem lek 40 mg dnevno .lice nemoguce.od pocetka terapije 17 bubuljica ukupno.inace imam 36 g dvoje dece i bubuljice sam dobila posle porodjaja jer sam primala velike kolicine krvi.od tada uzas roakutan mi je pomogao koza cista cak jevi ..ispeglao..manje oziljke.zao mi je sto nisam i ranije pomogla sebi ovim lekom.nadam se da ce i ostalima pimoci kao meni jos nesto kzmulativna doza MORA da se popije u kojoj dozi dnevnoj zavisi od slucaja.poz

    ReplyDelete
  14. Pijem 6 meseci lek .koza mi je uzasno masna bila kosa isto haos.od februara pijem lek 40 mg dnevno .lice nemoguce.od pocetka terapije 17 bubuljica ukupno.inace imam 36 g dvoje dece i bubuljice sam dobila posle porodjaja jer sam primala velike kolicine krvi.od tada uzas roakutan mi je pomogao koza cista cak jevi ..ispeglao..manje oziljke.zao mi je sto nisam i ranije pomogla sebi ovim lekom.nadam se da ce i ostalima pimoci kao meni jos nesto kzmulativna doza MORA da se popije u kojoj dozi dnevnoj zavisi od slucaja.poz

    ReplyDelete
  15. Pozdrav! Trenutno sam na kraju trećeg mjeseca korištenja lijeka. Stanje konačno kreće na bolje. Na svome blogu, mjesec po mjesec detaljno opisujem svoje iskustvo. Ukoliko želite čitati slijedite linkove! :D
    1. https://beautycheckupbyz.blogspot.hr/2016/10/lets-get-started-roaccutane.html
    2. https://beautycheckupbyz.blogspot.hr/2016/11/roaccutane-update-month-1_27.html
    3. https://beautycheckupbyz.blogspot.hr/2016/11/roaccutane-update-month-2.html

    ReplyDelete