Friday, October 18, 2013

Roakutan (Roaccutane) – moja priča (dan 17)

Prošla je i moja druga nedelja terapije roakutanom. Tek sad sam našla vremena, a i snage da napišem po koji red. Kažem snage jer me je tokom druge nedelje terapije iznenadio strašan bol u leđima. Nešto slično upali mišića. Bilo mi je teško i da sedim i da ležim. Pretpostavljam da je to neki od propratnih efekata leka. Pored toga sam imala i dosta obaveza oko fakulteta i upisa, kao i još par pregleda vezanih za terapiju. Radila sam laboratrijske analize, čini se da dobro podnosim lek, ako je sudeći po rezultatima. Holesterol mi se čak i niži nego pre uzimanja leka, verovatno zao što više pazim šta jedem i pijem. :) 

Pregled kod ginekologa je pokazao da mi je sve u najboljem redu. Dobila sam da pijem Yaz pilule za kontracepciju uz roakutan. Najviše zbog prevencije trudnoće, pošto je roakutan teratogen i može da dovede do oštećenja u razvoju bebe ako do trudnoće dođe. Kontraceptivne pilule su u Americi obavezne tokom terapije roakutanom, čini mi se. Kod nas nisu, ali se preporučuju. Kao i još jedna vrsta mehaničke kontracepcije (poput kondoma i dijafragme) pored njih ako dođe do seksualnog odnosa. I ako se neki ne slažu sa uzimanjem kontraceptivnih pilula tokom ovakve terapije, zbog toga što i one kao i roakutan imaju uticaja na jetru, meni se njihovo uzimanje čini kao jedino odgovorno. 

Pored bolova u leđima u protekloj nedelji mi se znatno više sušila koža lica i usne. U jednom trenutnku mi je išla krv iz nosa. Stvarno ništa preterano strašno. Najviše mi je smetao taj bol u leđima od koga nisam mogla da sedim na za stolom. To me je mnogo nerviralo jer uskoro imam vrlo važan ispit i treba mi snage da gradivo dobro naučim.

Počela sam da kao mazalicu za usta koristim Eucerinov lip aktiv. Oduševljena sam ovim proizvodom. Imam ga stalno pored sebe. Odlično hidrira moje suve usne, a pritom mi se najviše sviđa što nema nikakav miris i ukus, pošto to malo dosadi kada morate non stop da imate namazana usta kako ne bi pucala. 

U toku prethodna dva dana osetila sam da mi se grlo suši malo više nego obično, pa je zato i čaša puna vode postala još jedan od mojih vernih saputnika. Kosa mi se manje masti nego tokom prve nedelje. Nikad pre nisam mogla da izdržim da  ne perem kosu četiri dana, a da ne izgleda masno i prljavo. 

Rekla bih da lek dobro podnosim i da se njegovi efekti na lice već uveliko vide. Osećam se svakim danom sve bolje i lepše. Upale su se smanjile, imam samo po koju upaljenu bubuljicu na licu koja brzo i prođe. Naravno, primetne su jako creve fleke koje ostaju posle svake bubuljice. Ali one mi ne predstavljaju toliki problem, nežne su pod rukom i lako se pokrivaju šminkom. Još nije došlo do tog famoznog početnog pogoršanja. Sve vreme vidim samo poboljšanje na svom licu. Moguće je da će do toga tek da dođe. Pogotovo sad kad sam uzela da pijem i Yaz. Čula sam da i od toga može doći do privremenog pogoršanja u prvim nedeljama uzimanja. Videćemo... Primetila sam da mi i miteseri polako izlaze napolje, sami od sebe u predelu T zone. Čak i tamo gde pre nisu bili primetni - sada se vide golim okom. 

Moja rutina čišćenja lica je za sada ista. Bebi sapun pa Biodermina micelarna voda. Znam da je dosta ljudi komentarisalo da prestanem sa korišćenjem bebi sapuna, ali sam odlučila da poslušam doktorku i da se za sada držim rutine koju mi je ona preporučila. Možda će biti nekih promena posle mog sledećeg pregleda kod dermatologa, koji je zakazan za kraj oktobra. 

Savet za sve koji se bore sa sličnim problemom ili za one koji generalno imaju osetljivu kožu, -koristite ubruse za brisanje lica, a ne peškire. Lagano, tapkanjem obrišite ostatke vode. Čini mi se da se ovako koža manje iritira, a pored toga je više higijenski - s obzirom da jedan komad ubrusa koristite za jedno brisanje lica. 

I dalje svako veče pred spavanje nanosim kremu za ruke iz Avona - Avon care Intensive moisture whit royal jelly. Na pokovanju piše da daje i do 2 puta više hidratacije - i to jeste tako. Ruke su mi ujutru divne i nežne, pritom ima prijatan, ne prejak miris koji me podseća na med. Pretpostavljam da je to zato što je jedan od sastojaka matični mleč. Najbolji efekat postižem tako što stavim dosta kreme na šake i navučem pamučne rukavice tokom noći. Čak i posle nekoliko pranja ruku, oseća se da su one nežne i hidrirane. U toku dana mažem Baleinu kremu za ruke od maline. Nekako je laganija od kreme iz Avona, brže se upije i pritom predivno miriše. Nije ni čudo što mi se već danima jede puding od maline. Tek sad sam povezala to sa ovom kremom za ruke... 

To je sve što imam da podelim sa vama za sada. Evo i nekih fotografija od prošle nedelje, tačnije od pre 5 dana. Moram da napomenem da ne izgleda uživo toliko crveno lice kao što izgleda na slikama. Pored toga, nešto se desi sa fotografijom kada je ubacim u post, kao da se mnogo više naglase boje. Možda mi se samo i čini, mada definitivno lice izgleda bolje uživo. Danas nisam stigla da se fotkam na dnevnom svetlu - novije slike ostavljam za sledeći post. Za koji se nadam da će biti uskoro...

Do tada, veliki pozdrav svima! 






15 comments:

  1. Vidi se poboljsanje :) Sta znas, mozda te i preskoci onaj najavljeni los period. ;) Sve se to razlikuje od osobe do osobe :) Bas si se lepo organizovala. Drago mi je da si tako odgovorna i da si i ishranu promenila, da pazis, pijes vodu, kreme za ruke... Za primer-moram reci :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će da me prekoči to pogoršanje! :)
      Nekako mi je lakše kad je sve organizovano i zna se šta i kako... Tad bar znam da dajem sve od sebe tokom terapije. :)

      Delete
    2. Pa da, to je bitno, ako ti znas da si dala sve od sebe, onda mozes i da pratis to poboljsanje ili ne daj boze-pogorsanje, i samim tim menjas neke stvari ako treba. :)

      Delete
  2. Sve sam procitala, pomno pratim tvoj proces i opet ti zelim srecu i strpljenje :*

    ReplyDelete
  3. Obozavam Malinuuuuuuuuuuu,obozavam!! :) ali nikako da naletim u dmu,na ovo sredstvo!! :) vidi se poboljsanje,samo polako,i samo napred!! uz tebe sam!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sasvim slucajno sam proslog leta naletela na ovu kremu i od tada je sve nesto stedim, kao ne mazem je svaki dan. Medjutim, sad mi bas prija da je mazem u toku dana... Naravno, miris je samo jos jedan plus... Ako negde naidjem na nju, javljam! :)

      Delete
  4. jeei! :) ja ti ostavila komentar na dan 8 ne videvsi sta si ti sve ovde piskarala :)

    ReplyDelete
  5. Heej Anja! :) Ja sam počela par dana posle tebe da pijem roakutan, sad će mi biti tri nedelje od početka terapije....Pa da podelim utiske :D
    Meni se lice baš dosta pogoršalo...prosto me bole obrazi i izbija svasta nesto... Dok nisam počela da pijem lek imala sam fleke i ožiljke od ranijih akni i tu i tamo poneku bubuljicu na licu , ali se puderom dalo sve lepo prekriti,tako da niko nije ni mogao pomisliti da imam problem sa licem. A sadaaaa....strašnoo! Upalilo mi se lice ! Ne očajavam previše, jer se nadam da je to korak ka kasnijem poboljšanju i izlečenju lica... ali ni puder ne pomaže baš mnogo kada imam reljefasto lice sada :/ iii naravno da mi nije nimalo prijatno sa takvim izgledom, ali sta da se radi. Inače od leka mi nije ništa. hvala Bogu, sem suvih usana , pa ih mazem, stalno...ostalo je sve super - sem lica naravno >:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je žao što si iskusila toliko pogoršanje! Nadam se da je sada bolje, pošto je prošlo više od dva meseca od oog komentara. Izvini što nisam odgovorila ranije! :(
      Ako budeš htela, napiši mi sadašnju situaciju. U novom postu sam ostavila link ka svom fb i svoj mail. Slobodno piši!

      Delete
  6. Anja zasto vise ne pises?:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo, vratila sam se posle dužeg vremena! Izvinjavam se svima koji su čekali na neki od postova! :)

      Delete
  7. Pozdrav svima!
    Molim nekoga koje koristio terapiju sa roaccutanom da se javi na e-mail radetesic@yahoo.com radi razmene iskustva u smislu psiho-fizickih tegoba.
    PS: Anja lice ce ti biti savrseno bez brige, vodi racuna samo o nuspojavama, po mom iskustvu jako opasan lek, lek koji mi je promenuo sudbinu.Ako te interesuje nesto vise slobodno pusti e-mail. I zamolio bih te da mi napises koje sve vrste nalaza radis na mesecnom nivou? Hvala svima unapred! Rade, Beograd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napisaću u nekom od sledećih postova koje analize radim na mesečnom nivou. Hvala na podršci i na deljenju dela svog iskustva. Iskreno se nadam da ti je roakutan promenio na bolje sudbinu... Veliki pozdrav!

      Delete