Monday, January 6, 2014

Roakutan (Roaccutane) - moja priča (dan 97)

Posle dužeg vremena evo i novog posta... Izvinjavam se svim čitaocima koji su očekivali od mene da pišem redovno. Nisam odustala od pisanja, nisam odustala ni od terapije - ne brinite. Osećam potrebu da pre opisa svog sadašnjeg stanja i svega što se dašavalo od poslednjeg posta, objasnim i približim malo razloge zbog kojih sam odlučila da neko vreme ne pišem. Vidite, bila sam na jako lošem mestu pre nekoliko nedelja, posle prvog meseca moje terapije. Lice mi je izgledalo užasno, moji izlasci u javnost su se smanjili. Samopouzdanje mi je bilo niže nego ikada. Nisam se uopšte dobro osećala. Iz tog razloga odlučila sam da se obratim nekome za pomoć. Dobila sam savet da se manje obazirem i razmišljam o negativnim stvarima - pod jedan. To je značilo da što manje pišem o negativnim efektima, da što manje sebe podsećam na to kako sam pod terapijom i kako sam "užasna" sebi u ogledalu. Odlučila sam da to tako i bude, pokušavala sam sve vreme da mislim pozitivno, da budem zahvalna na tome da terapija dobro ide, da govorim sebi da su akne nestale, da sam se izlečila već i da je potrebno samo još neko vreme da se povuku one koje su već nastale. Koliko god smešno zvučalo, ovakvo razmišljanje mi je u tom trenutku dalo veliku utehu. Čim sam se oko toga osećala malo rasterećenije, više mi i nije bio toliki problem da više izlazim, družim se, pričam sa ljudima i sve to bez šminke! Odlučila sam i da se ne fotografišem svaki dan, već samo onda kada se osećam sasvim dobro po pitanju sebe, kada čak ni fotografisanje ne može da mi pokvari raspoloženje. Ne mogu da lažem i da kažem da je jednostavno biti pozitivan sve vreme, ali je definitivno mnogo lakše kada prvo obraćate pažnju na to da održite pozitivan stav prema svemu. Posle pozitivno raspoloženje postane "navika" i sve bude lepše i lakše. Malo posle svega ovoga, bilo koji negativni efekti koje sam imala su jedan za drugim nestajali. Moram da primetim da mi čak ni usne nisu suve više nego što obično i jesu zimi. Sve akne su se povukle, ostale su samo hiperpigmentacije - naravno, ovde je prvenstveno lek zadužen za to, ali je za uspešnu terapiju bitan i pozitivan stav o brzom oporavku. Moja doktorka je oduševljena. Lice nema ni jedan ožiljak. Koža mi je glatka skroz. Hiperpigmentacije su sve bleđe i bleđe... Koža je nežna, nije ni suva već je sasvim normalna. Kosa se odlično ponaša, jeste da je malo suvlja nego inače, ali ne preterano. Bolja je nego što je bila tokom moje faze minivala. :) Nikakvih problema nemam ni sa kožom tela.

Inače, moja dnevni i noćna rutina se ne razlikuju mnogo od prethodnih postova i početka terapije - Aloe Vera gel (Aloe Vera ESI - vitamin E, Tea Tree Oil) je jedino novo što sam dodala. Trenutno koristim bebi sapun, pa micelarnu vodu (Bioderma) i onda na kraju aloe vera gel. Posebno mi se dopada što pored svih dobrih svojstava koje aloe vera gel ima, ovaj ESI gel ima i vitamin E. Vitamin E je odličan u borbi sa ranicama i ožiljcima - pomaže im da što brže zarastu i da se smanji crvenilo. Napisaću i celu recenziju Aloe Vera gela ovih dana, da se ne raspišem u ovom postu, jer sam stvarno oduševljena ovim proizvodom.

I dalje koristim Eucerinov labelo za usne, razne kreme za ruke (Balea, Avon, Bioten) - šta god mi dođe pod ruku. Ne koristim ih često, jer mi ruke uopšte i nisu nešto suve.

Doza leka mi je do sredine decembra bila 40mg dnevno, a od sredine decembra i sada je 20mg dnevno. Krva slika mi je odlična, sudeći po njoj odlično podnosim lek. Što je i istina... Imam kontrolu posle praznika, pa ćemo videti šta mi predstoji.

Eto, toliko za sada od mene - ispitni je rok, pa i nemam baš mnogo vremena. Videća ovih dana da napišem i svoju svakodnevnu make-up rutinu, pošto se i ona promenila. Ima tu još par stvari o kojima bih isto mogla pisati po par redova...

Svi koji bi hteli nešto više da znaju o mom lečenju ili da me pitaju još nešto možete me pronaći na facebooku - i na mojoj stranici MalaManjaAnja ili na mom privatnom profilu AnjicaDobra (jer sam na njemu češće). Možete me kontaktirati i putem maila - manja.psy@gmail.com.

Kačim sad i par fotografija napravljenih tokom prethodnih nedelja. Okačiću i dve od danas, ali se unapred izvinjavam na osvetljenju - prespavala sam dnevno svetlo danas (shame on me!). 




Početak novembra:




Sredina decembra:



Danas: 




Pozdrav do sledećeg posta!

20 comments:

  1. Wow, odlican napredak! U pravu si, pozitivno razmisljanje i samo napred :) Jos malo i gotovo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedva čekam da se terapija završi, a do tada - samo pozitivne misli i kako ti kažeš "samo napred"! :)

      Delete
  2. Napredak je fenomenalan!! I bravo za stav

    ReplyDelete
  3. Razumem te u potpunosti, i ja sam imala slicnih problema sa licem, imam policisticne jajnike pa je to bio razlog, vec skoro godinu dana pijem Jeanine, nisam htela da prekinem ni nakon operacije i lice mi je sada bez ijedne bubuljice. Naravno, imam flekice po obrazima ali su skoro neprimetne. Samo tako nastavi i videces koza ce ti uskoro postati potpuno glatka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uf, problemi sa jajnicima mogu biti pogubni za lice... Saosećam se sa tobom po pitanju probelma sa licem! :) Drago mi je da si našla rešenje za tvoj problem! Hvala na podršci!

      Delete
  4. Napredak vise nego ocigledan...Samo naprijed,glavu gore :) Skoro si dosla do kraja :)

    ReplyDelete
  5. Bas sam se pre pitala GDE SI DO SAD,i kako napreduje terapija,!! Vidim slike i OK je,necu nista da te hvalim da ne ureknem,sto bi babe rekle!! :D Znas da smo svi uz tebe!! Ja imam problem sa licem,ali nemam policisticne jajnike,tako da sve zavisi!! SAMO NAPRED!! :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pu pu pu! :)
      E, nisam mislila da su razlog za probleme sa licem jajnici, pre sam mislila na to da jajnici mogu napraviti veliki problem sa licem - kao i zilion drugih stvari ofc :) Nadam se da ćeš i ti u skorije vreme naći rešenje za tvoj problem... Hvala na podršći! :*

      Delete
    2. Ne znam koliko imaš godina i da li si razmišljala o hemiskom pilingu kod estetskog hirurga? Sada sam pročitala tvoju priču i znam da pored Roaccutana piješ i Yazz (medicinski sam obrazovana). Ja nisam pristalica ovog leka, jer ima stravične neželjene efekte i može imati stravične posledice, ali te razumem zašto ga uzimaš. Ne mogu da te krivim i nadam se da ćeš istrajati. Vodi samo računa o sebi i ne odustaj dok se ne rešiš napasti do kraja. Imala sam i sama problematično lice, tako da te rezumem u nekoj meri. Sve najbolje :)))

      Delete
    3. Nisam razmišljala o takvoj vrsti pilinga... Ni meni nije omiljeni taj deo oko yazz, ali tako je kako je trenutno. Čim završim roakutan neću ni yazz uzimati. :) Hvala na rečima podrške! :)

      Delete
    4. Ja sam mislila na Roaccutane, on je zilion puta štetniji od Yazz-a. Samo pošto sam videla tvoje stanje, ne mogu da te krivim zato što ga uzimaš. Nisam imala problem tvog opsega, ali sam imala problem dugi niz godina. Danas, imam čisto lice sa svojih 29 godina i takvo stanje je unazad dve godine. Prosto ne mogu da ne naviknem na činjenicu da mi ne trebaju teški puder, korektori, kameni puderi u prahu, armija krema za bubuljice i dugotrajni rituali. I ja sam kontraceptivnim pilulama godinama, ovog puta pravoj i mnogo mi je pomogla. Nije važno samo dati lek, već dati pravi, ali to je duga priča. Uglavnom, glavu gore biće bolje i rešiće se. Meni da je pre par godina neko rekao da ću da budem u ovoj koži danas, nikada mu ne bih verovala :)

      Delete
    5. Aha! Nekako sam protumačila da misliš na yazz pilule, a ne na roakutan... Svakako, jedva čekam da prestanem da pijem i jedno i drugo. Roakutan je bio poslednje rešenje, s obzirom da ništa drugo nije pomagalo od terapija. Hvala na rečima podrške! :)

      Delete
  6. Izgleda da smo svi čekali tvoj izveštaj :) Bravo za napredak, koji je i više nego očigledan, samo napred!!! Lidija

    ReplyDelete
  7. Svaka cast na istrajnosti i drago mi je da su se stvari popravile <3

    ReplyDelete
  8. Bravo, bravo i bravo! Samo pozitivnoooo :) kako zračiš tako privlačiš, remember? :*

    ReplyDelete