Thursday, January 9, 2014

Roakutan (Roaccutane) - moja priča (dan 100)

Kako vreme brzo prolazi! Čini mi se kao da sam pre koju nedelju počela sa terapijom, a ne pre 15 nedelja... 100 dana na roakutanu. I biću na njemu još najmanje 30 dana. Juče sam išla na još jedan kontrolni pregled. Nastavljam sa terapijom i dozom od 20mg dnevno. Nadam se da mi je ovo poslednji mesec u toku kojeg ću piti roakutan. 

Moje stanje je isto kao i pre neki dan kada sam pisala post. Nema upaljenih akni, nema nikakvih negativnih efekata leka. Sve je uredu. Malo suvlja kosa i usne, ali ni to preterano. Uspela sam da uhvatim jednu fotografiju svog lica pre nego što je zašlo sunce. Htela sam da fotkam na dnevnom svetlu obe strane lica, ali me baterija nije toliko poslužila. Dok se napunila, dnevno svetlo je već nestalo. Tako da ću neki od narednih dana pokušati da ostvarim svoju zamisao. Tada ću verovatno pisati i o svojoj svakodnevnoj make-up rutini. 

Danas sam odlučila da napišem koji red o tome šta je sve jako korisno imati u torbi tokom terapije roakutanom. Možda će biti kornisno za one koji su trenutno na terapiji ili tek treba da krenu sa njom. Roakutan može da ima dosta negativnih efekata - od kojih neki mogu biti jako neprijatni (kao što su suva i ispucala usta, suve oči itd.). Što se mene tiče - postoji 5 stvari koje stalno držim na dohvat ruke. To znači da ih imam i u torbi sve vreme.

1. Labelo

Od druge nedelje terapije uvek pored sebe imam jedan Eucerin Lip Active labelo. Omiljena stvar kod ovog labela mi je to što nema nikakav miris i ukus. Lepo hidrira i traje dosta dugo na usnama. Nekada kad ga stavim pred spavanje, ostaje tu do jutra. Mada, ja se često budim u toku noći i već po navici ga stavim svaki put kada se probudim, iako verovatno nema potrebe. Za svaki slučaj - bolje da budu hidrirane usne, nego suve. Traje mi dugo, baš baš dugo s obzirom koliko često ga u toku dana namažem. Samo dva labela sam zamenila u toku terapije i još sam na drugom pakovanju. Super mi se pokazao i ispod karmina. Cena mu je sasvim ok, nije visoka - čini mi se da je oko 200 dinara.



2. Krema za ruke

Od početka terapije do sada koristila sam i imala u torbi više vrsta krema za ruke. Najbolje mi se pokazala Bioten Nourishing Hand Cream - Avocado & Shea Butter. Koristila sam je tokom prošle zime svakodnevno i baš se dobro pokazala u hladnim danima i na suvim rukama. Tek skoro sam opet počela da je koristim. Pored divnog, ne jakog mirisa, ona se brzo upija. Ta karakteristika mi je jako bitna kod krema za ruke, naravno pored one prve i najvažnije - da dobro hidrira ruke i ostavlja ih mekim. Ova krema se i na tom polju pokazala fenomenalno. Namažem je samo par puta u toku dana, a ruke su mi zahvaljujući njoj divne. Na deklaraciji piše da je za suvu kožu i da pored avokada sadrži i visoku koncentraciju vitamina E koji hrani suvu kožu i daje joj elastičnost. Pored nje u torbi mi se nađe još jedna krema, za svaki slučaj - u poslednjih par dana to je Avonova Naturals krema za ruke sa mlekom i medom. Za nju, takođe imam sve pohvale - malo manje hidrira nego Bioten krema, ali jednako lepo miriše i brzo se upija. 



3. Flašica sa vodom

Ne moram da naglašavam koliko je bitno piti vodu i kad niste pod nekom terapijom kao što je roakutan. Meni je flašica vode bila obavezna u torbi i pre terapije, a tokom terapije je postala nešto bez čega stvarno ne mogu. Dešavalo mi se u početku terapije da su mi usta dosta suva, kao i grlo. Tokom terapije može da se oseti i veća potreba za vodom, žeđ, mada se meni nije to dešavalo. Svakako je pametno imati malo vode sa sobom u bilo kom trenutku. A sem toga, voda je odlična za oporavak kože. Svi znamo kako koža može biti užasna ako se ne pije dovoljno vode. 



4. Krema za lice sa SPF faktorom (i za telo)

Odlučila sam da ovu stvar odvojim od poslednje (pete stvari) koja je must have u mojoj torbi, iz razloga što mi je ona potrebnija od svega ostalog kada su u pitanju preparati za lice. Krema koju koristim kad znam da ću izlaziti napolje u toku dana i kada je sunce je Bioderma Photoderm Spot SPF50+. Jako sam zadovoljna ovom kremom. Nema neki poseban miris, brzo se upija, čak sam primetila i da malo ublaži crvenilo. Puder se lako nanosi preko nje, nije mi čak ni potrebna neka posebna podloga. Potrebna je mala količina kreme da bi se namazalo celo lice i krema se, takođe lako i lepo razmazuje. Na pakovanju piše da je otporna na vodu - što bi mi verovatno više značilo da je leto i da zapravo idem negde da se brčkam u vodi. Radi posao zaštite od sunčevih zraka sasvim dovoljno za moje potrebe. E sad, dodala sam u naslovu za ovu stavku i kremu za telo sa SPF. Za one koji će biti na terapiji toko prolećnih i letnjih meseci - bilo bi pametno da uvek sa sobom imate i kremu za telo sa SPF. Kao predostrožnost, s obzirom da ne postaje samo koža lica osetljiva kad uzimate roakuan, već i koža na celom telu.

5. "Roki" neseser

Hajde, nazvaću neseser koji stalno imam sa sobom "Roki" neseser - mada nije ništa mnogo različit od putnih nesesera ili nesesera koje devojke imaju po svojim tašnama. S obzirom da se samo u par stvari moj sadašnji sadržaj nesesera razlikuje od onoga što sam sa sobom nosila pre terapije, moram ga nazvati drugačije - pa iz tog razloga "Roki", rogobatno mi je malo Roakutan neseser. Meni je većina ovih stvarno potrebna u torbi, jer u poslednje vreme ne spavam baš svako veče kod kuće. Često budem ili kod sestre ili kod drugarica. Pa se cela svakodnevna rutina mora šetati sa mnom gde god da idem...

Šta je to što mora da bude sa mnom u "Roki" neseseru sve vreme:

- Effaclar gel za pranje lica (La Roche Posay) - s obzirom da ga je lakše nositi sa sobom nego bebi sapun, a čisti lice jednako dobro. Potrebna je mala količina proizvoda za jedno korišćenje, lepo peni i ispira se sa lakoćom sa lice. Posle njega moja koža je nežna i osvežena. Na pakovanju piše da je namenjen za masnu i osetljivu kožu, a meni je trenutno koža normalna/suva - a opet, sasvim mi odgovara ovaj gel.

- Krema za predeo oko očiju - u podlenje vreme koristim Avonov Anew Vitale eye gel cream i nemam nekih posebnih komentara za nju - nisam ni razočarana, ni previše oduševljena njom. Lepo miriše, predeo oko očiju je hidriran i nežan. Malo me nervira što moram da budem baš pažljiva sa njenim nanošenjem, jer me i od najmanje količine koja slučajno završi u oku toliko peku oči da... Ne znam, nemam komentara, samo sednem i otplačem turu. :) Mislim, uzimajući u obzir da je krema za predo oko očiju, a ne za oči ne mogu joj zameriti na tome, pošto je to stvar moje nepažnje.

- Vichy Dermablend Corrective Foundation (nijansa 15 - opal) - možda i najobaveznija stvar u mom neseseru. Moć prekrivanja - potpuna, postojanost - odlična... Svi koji se bore sa problematičnim licem znaju koliko je nekada bitno imati pored sebe jednog ovako jakog saveznika. Ne samo za početak dana i već i za popravku šminke tokom dana. Mala količina proizvoda je dovoljna za prekrivanje velikog broja nepravilnosti. Dalje od toga nemam puno da kažem - sem što ga preporučujem svakome ko ima problematičnu kožu, a hoće to lepo da sakrije. :)

- Bioderma Photoderm Spot SPF50+ - iako sam je odvojila kao posebnu stavku, ona se naravno nalazi u "Roki" neseseru.





Naravno, sa sobom uvek nosim i roakutan i yazz pilule.

To je to što se tiče obaveznih stvari u mojoj torbi. Pričala sam sa par osoba koje su bile na roakutanu i mogu da kažem da su njima u torbi uvek bile i kapi za oči. Meni one nisu potrebne, ali eto ideje i predloga za one kojima jesu.

Postoji jedna stvar koju ću verovatno dodati u "Roki" neseser u narednom periodu, a to je manje pakovanje Biodermine micelarne vode. Do sada mi nije bila preko potrebna... S obzirom da micelarne vode imaju skoro sve drugarice kod kojih odem da prespavam... 

Izvinjavam se na lošem kvalitetu fotki, na mom telefonu nije baš najbolja kamera. 

Toliko od mene za danas. Do sledećeg posta - pozdrav za sve!

7 comments:

  1. Sadrzaj tvog ,,Roki'' nesesera je veoma sličan mom neseseru za svaki dan, i ja nosim malu Bioderma micelarnu i mali La Roche Posay gel samo je moj neseser jos puniji.:D Imam ludu naviku da kada pakujem neseser ili torbu radim to kao da se spremam za smak sveta ali moram da priznam da sam zahvaljujuci tome vise puta izbegla neprijatne kozmeticke i nekozmeticke situacije.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj da te zavara poslednja slika nesesera - ima još stvarčica ispod tih koje sam nabrojala. Samo su ove trenutno od najvećeg značaja, bez ostalih u principu mogu da "preživim" koji dan. :)
      Ne samo što se tiče nesesera, nego što se tiče i cele torbe i ja se, takođe pakujem kao da nam predstoji smak smeta... I posle se pitam zašto me boli rame i cela leđa.

      Delete
  2. Daj neku slicicu,da vidim kako ti lice izgleda sada,kada stavis puder!! :) za predeo oko ociju ti preporucujem Dahlia Hydra Perfect,eye Cream,ona je negde oko 600 dinara,bas super hidrira,a pre svega jako je zdrava!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće sigurno u subotu neka sličica, ako ne i pre... Tada znam sigurno da ću se šminkati, a do subote ću samo od kreveta do radnog stola da se pomeram. Čekaju me ispiti sledeće nedelje... Inače super izgleda lice sada kada se našminkam :)
      Defitnitivno ću morati ovu Avonovu da menjam kremu.Samo još ne znam kojom da je zamenim... Uzeću tvoj predlog na razmatranje.

      Delete
    2. Imas 2,3 recenzije,pa procitaj,sve devojke se sa njom zadovoljne,i naravno ja!! :) jedva cekas slicice!! Ajde na ucenje!! :)

      Delete
  3. Od dermablenda nema boljeg sto se prekrivanja tice! Ja ga imam, pored jos dva pudera i ne bih ga dala ni za sta. Nazalost, cula sam da su mu mijenjali formulu :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neeee... Nisam to znala... Nadam se da će i dalje biti dobar kao i sada. :)

      Delete